Wat is gezondheid nu eigenlijk? Laten we eerst het begrip gezondheid eens nader onderzoeken. Al jarenlang heeft de Wereldgezondheidsorganisatie een duidelijke definitie voor gezondheid. “Gezondheid is een toestand van compleet welbevinden. Een gezond mens is niet allen fysiek gezond, maar er is ook sprake van een geestelijk en sociaal welbevinden.” Onderzoekster Machteld Huber vond deze definitie echter niet meer voldoen. Ze wees erop dat volgens deze definitie praktisch iedereen een patiënt is die doorlopend behandeling nodig heeft. Ze schreef daarom een nieuwe definitie in samenwerking met de Gezondheidsraad en na grondig onderzoek luidt deze nu als volgt:

“Gezondheid is het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven.”

Het verschil met de WHO-definitie is dat in dit concept de potentie benadrukt wordt om gezond te zijn of te worden, zelfs wanneer er sprake is van ziekte. Daarbij zijn persoonlijke groei en ontwikkeling en het vervullen van persoonlijke doelen in het leven net zo belangrijk. Gezondheid is dus een proces, waar we steeds positief aan mogen werken en waarbij je iedere dag jezelf opnieuw zult her-ontdekken. Dit proces bevat dus eveneens de dagen waarop je het allemaal even niet meer ziet zitten, de dagen waarop het zwaar voelt. Luister dan extra goed naar wat je lichaam te vertellen zou kunnen hebben, want juist deze dagen vormen een onmiskenbaar onderdeel van het proces.

Spanningen in het lichaam
Ieder persoon zet, naar gelang zijn bouw of soorten vraagstukken die hij of zij in het leven tegenkomt, de spanningen in spieren, weefsels en gewrichten vast. Deze spanningen kunnen zowel in de oppervlakte of juist dieper in het lichaam plaatsvinden. De niveaus en diepten waarin de spanningen zijn opgebouwd verschillen niet alleen per persoon, maar ook per spanningsplek. Spanning in de oppervlakte van het lichaam willen je iets anders vertellen dan de dieper gelegen spanningen die vaak al langere tijd aanwezig zijn.

In een holistische massage wordt er met name gewerkt met de spanningen die zich in het bindweefsel bevinden. Deze spanningen maken dat delen van het lichaam geïsoleerd raken, de energie stroomt dan niet goed door het lichaam en blokkeert. Omdat bindweefsel een grote rol speelt in de communicatie en overdracht van signalen, zorgen deze spanningen ervoor dat de overdracht van informatie minder goed plaatsvindt. Vaak heeft dit klachten als algehele stijfheid, verlies van concentratie, vermoeidheid of houdingsproblemen tot gevolg. De diepere achtergrond van deze spanningen kan bijvoorbeeld zijn dat je je, op welke manier dan ook, geremd voelt om jezelf te zijn. Of bijvoorbeeld de angst om alleen te komen staan, een diepgeworteld gevoel dat al in je vroege jeugd kan zijn ontstaan.

Een mooi voorbeeld van de psychische en/of emotionele aspecten van een klacht is pijn in de onderrug, een veel voorkomende klacht. Vaak gaat deze pijn gepaard met de angst om je vrijheid kwijt te raken. De rug is de centrale steun van het lichaam, zo geven de meeste rugklachten aan dat je vindt dat je niet voldoende steun krijgt. De onderrug staat in verband met het hebben in je leven. Het hebben van zaken (zoals een huis, een diploma, een bedrijf) heb je nodig om je zeker te voelen maar dit wil je eigenlijk niet toegeven. Je doet het liefst alles zelf en het liefst ook veels te veel omdat je de innerlijke overtuiging hebt dat hard werken de manier is om dingen te hebben. Wat deze rugpijn je wil laten inzien is dat je jezelf de ruimte mag geven en jezelf mag toestaan om naar deze dingen te verlangen. Hierbij mag je uitspreken wat je wenst zodat ook andere beter zullen begrijpen waar je naar verlangt, zo hoef je het niet langer alleen te dragen. Zodra je jezelf de ruimte geeft om je klachten te erkennen en te doorvoelen zul je ontdekken dat er veel wijsheid in het lichaam verborgen zit. Deze wijsheid brengt jou precies dat wat je nodig hebt, als je maar bereidt bent om ernaar te luisteren.

“Elke dag iets leren is kennis.
Elke dag iets loslaten is wijsheid.”

Een holistische massage kan je tot inzichten brengen. Inzichten die je dichter bij jezelf brengen en uiteindelijk ook dichter bij een ander. Je komt op een manier met jezelf en je lichaam in contact waar je normaal niet echt toe in staat bent. Veel mensen hebben inmiddels al bij Habitouch ervaren dat een holistische massage ze net daar brengt, waar ze zelf niet konden komen.

Meer lezen over de kracht van een holistische massage? Klik op de button hieronder!

Stuur dit artikel door naar meer mensen die geïnteresseerd zijn in de wijsheid van het lichaam.

 

Bronnen: Reader 2 Holistische massage – Positive Touch & Je lichaam zegt: Hou van jezelf! – Lise Bourbeau