HSP – Hoe het beestje een naam kreeg

De term hooggevoeligheid werd onder de aandacht gebracht door Elaine Aron. Aron is een Amerikaanse onderzoekster, gepromoveerd in de psychologie en sinds jaren een praktijk voor psychotherapie. In haar praktijk werd ze bezocht door mensen die zich ‘meer dan gemiddeld sensibel’ noemden. Deze cliënten schreven hun psychische problemen deels toe aan deze sensitiviteit.

Aron vond dit fenomeen zo interessant dat ze besloot er onderzoek naar te doen. Ze deed samen met haar man, Art Aron, hoogleraar in de psychologie verschillende studies naar de High Sensitive Persons, afgekort HSP.

Ook Carl Jung, de beroemde Zwitserse psychiater, maakte in zijn werk al onderscheid tussen de sensitieve en niet-sensitieve persoonlijkheid. Aron en Jung definiëren hooggevoeligheid beiden als een normale karaktereigenschap. Geen afwijking, ziekte of syndroom dus. Hooggevoeligheid maakt je niet beter of slechter dan andere mensen: je verwerkt de dingen gewoon een beetje anders.

De eigenschap hooggevoeligheid (ook wel hoogsensitiviteit genoemd) berust op een hoog sensitief zenuwstelsel. Zenuwen en zintuigen vangen subtiele signalen op die in de hersenen verwerkt worden.

‘Bovenmatige sensitiviteit is een verrijking van de persoonlijkheid.’
Carl Jung

In het proces van verwerking, tussen het binnenkomen van een prikkel en het verwerken ervan door de hersenen, verloopt het bij hooggevoelige personen anders dan bij de meeste mensen. De informatie verwerking werkt uitgebreider en nauwkeuriger.

Alles over HSP
 

Kenmerken van iemand die hoogsensitief/hooggevoelig is zijn:

 • Hooggevoelige mensen houden ervan en hebben het nodig om uitvoerig te reflecteren op de dingen die ze meemaken
 • Hooggevoelige mensen bestuderen, bezinnen en overwegen alles grondig
 • Hooggevoelige mensen houden van authentiek contact, ze voelen een oprechte en grondige interesse voor de mensen om hen heen en willen graag weten hoe het écht met hen gaat. Ze kunnen slecht tegen mensen die zich anders voor doen dan dat ze werkelijk zijn.
 • Hooggevoelige mensen hebben een sterke relatie met mensen, dieren en/of de natuur
 • Hooggevoelige mensen ervaren alles heel intens. Of ze nu blij zijn of boos, honger hebben of moe zijn.
 • Hooggevoelige mensen communiceren op hun best wanneer ze zich veilig voelen. Als de situatie niet dreigend is pikken ze signalen uit hun omgeving haarfijn op. Is de omgeving druk en bedreigend dan ervaart een hooggevoelige al snel overprikkeling en stress.
 • Hooggevoelige mensen kunnen (langdurige) spanningen niet goed verdragen en zijn, mede door hun zorgende instelling, sneller vatbaar voor een burn-out

 

HSP vrouwen – waarom een bepaald woord hen zoveel ruimte geeft

Zolang hoogsensitieve vrouwen niet beseffen dat ze hooggevoelig zijn kan het leven knap lastig voor ze zijn. In de overweldigende wereld van Instagram, prestaties en successen voelt een hooggevoelige vrouw zichzelf meestal behoorlijk onder druk gezet en overrompeld. Stress, verlies van kwaliteit van leven of zelfs een burn-out kunnen hier het gevolg van zijn.

Zolang de maatschappij én zijzelf(!) de voorkeur geven aan vrouwen die sneller, knapper, beter of slimmer zijn blijft het moeilijk om je hooggevoeligheid in het licht te zetten. Vrouwen met minder energie, minder vaart en een minder grote vork worden er namelijk al gauw toe gedwongen worden om op tijd een duidelijk ‘nee’ te laten horen. En dat is nu precies waar de schoen wringt: dat doen ze liever niet.

Vrouwen zijn van nature zorgers en helpers, en met name de hooggevoelige. Ze halen veel plezier uit het zorgen voor anderen maar verliezen daarmee de focus op zichzelf. Vrouwen die graag nodig zijn en zichzelf steeds inzetten voor het geluk van de ander gaan geregeld over hun eigen grenzen en kunnen slecht ‘nee’ zeggen, met alle gevolgen van dien.

Snel overprikkeld? Dit is wat er gebeurt als je overprikkeld raakt

Overprikkeld raken komt er op neer dat je meer informatie binnen krijgt dan je kunt verwerken. Als HSP moeder / vriendin / collega loopt de emmer al gauw één of meerdere keren per dag vol. Overprikkeling zorgt ervoor dat je minder controle ervaart over je gedrag. Negeer je de bijbehorende signalen dan kunnen er klachten ontstaan.

Een klacht die het meest voorkomt bij overprikkelde HSP-ers is het hebben van een ‘vol hoofd’. Een klacht die voor veel hooggevoelige vrouwen herkenbaar zal zijn, ook al is er geen definitie wat dit precies inhoudt. Het wordt omschreven als een gevoel waarbij er geen logische gedachtes meer kunnen worden gevormd. Bijna altijd hangt dit samen met een onrustig gevoel rond de borst of in de buik. Concentratieproblemen zijn hier een gevolg van; het cognitieve vermogen is zeg maar “overbelast”.

Als de wereld op je afkomt
is het belangrijk
om een stapje terug te doen

Veel HSP-ers krijgen dan ook mentale klachten bij overprikkeling, dit kan weer gevolgen hebben voor het werk wat ze doen (“hallo burn-out!”). Veel hooggevoelige ervaren wanneer zij overprikkeld zijn dat zij snel dingen vergeten waardoor ze meer fouten maken en uiteindelijk niets meer gedaan krijgen.

HSS: Een uitdagende tweestrijd!

De hooggevoelige sensatiezoeker is een aparte categorie onder de hooggevoelige. Als je als hooggevoelige ook de eigenschappen van een sensatiezoeker hebt sta je voor een bijzondere uitdaging: Je staat tegelijkertijd met één voet op het gaspedaal als op de rem.

Herken je jezelf in eigenwijs zijn? Heb je een grote wilskracht en ben je erg nieuwsgierig? Zit je altijd vol met nieuwe ideeën en kun je opstanding worden als iets oneerlijk is of niet op jouw manier gaat? Heb je een sterke behoefte aan vrijheid en ben je snel wisselend in (hoog oplopende) emoties? En heb je bovenop dit alles óók veel behoefte aan stilte en rust?⁠

Dan zou jij zo maar eens de high sensitive onder de trillseekers kunnen zijn!⁠ Het lijkt erop dat de HSS-er een heel druk en intens leven nodig heeft om zich “bevredigd” te voelen. Maar deze behoefte aan stilte en rust zorgt voor tweedeling. Alsof je constant met een emmer water in de weer bent die je steeds niet goed gevuld krijgt. Water eruit voor rust, water erbij voor stimulans. En zo blijf je maar overschenken.. Wat een geëmmer!⁠

Het is belangrijk dat je als HSS-er de rustmomenten in je leven als noodzaak gaat zien. Deze rust is namelijk nodig om op de momenten dat je wil vlammen je hier ook de energie voor hebt.⁠

 

 

Voordelen HSP | 1 hint: Je maakt de wereld echt een beetje leuker 🙂

Hoewel je jezelf als HSP vrouw vaak onbegrepen kunt voelen, omdat mensen al snel vinden dat je je aanstelt, te snel klaagt of overdrijft, hoeft het feit dat je intens voelt en ervaart geen teken van zwakte te zijn. Hooggevoelig zijn heeft namelijk ook hele mooie, krachtige eigenschappen. Als HSP-er geef je de wereld kleur! Je kunt de mensen om je heen inspireren door jouw creatieve en verdiepende manier waarop je de dingen om je heen waarneemt.

 

 

It’s okay to be sensitive
That’s what happens
when you have
magic
in your heart

 

 

Je kunt al gauw denken dat je te langzaam bent, of moeilijk doet. Maar jij hebt oog voor detail en doet de meeste dingen met aandacht en zorg. In je werk en in je privé leven wil je de dingen grondig doen.

Als hooggevoelige vrouw let je op de nuances. Een vergadering is niet zomaar een uurtje kletsen, maar zal met jouw inzet positieve resultaten opleveren. Je relatie is niet zomaar een liefdesverbinding, je streeft ernaar om deze op zo veel mogelijk vlakken succesvol te laten zijn. Dit maakt juist dat je er veel voor over hebt en er hard aan zult werken.

 

 

 

Meer voordelen van hooggevoeligheid hieronder op een rijtje:

 • Je kunt je goed inleven in anderen: HSP-ers hebben een groot empatisch vermogen waarmee zij in staat zijn zich goed af te stemmen op andermans wensen en verwachtingen.
 • Je kunt intens veel liefde voelen: een verliefde HSP-er voelt dat van de kruin tot in de tenen, ze zijn loyaal, trouw én ze zijn in staat om deze liefdevolle energie over te brengen op de ander.
 • Je prikt snel door leugens heen. HSP-ers hebben een angel voor dat wat echt is en wat niet.
 • Je bent gewetensvol. Omdat je jezelf zo goed kunt afstemmen op anderen voel je al snel wat gekwetst worden met een ander doet.
 • Je bent een echte levensgenieter! HSP-ers kunnen intense vreugde voor het leven voelen wat maakt dat zij vooraan staan bij het beleven van nieuwe avonturen.
 • Je bent creatief. HSP-ers zijn goed vertegenwoordigd onder kunstenaars, schrijvers of muzikanten. Het gaat niet zozeer om de aandacht maar om een hang naar schoonheid en het laten stromen van creativiteit.
 • Je voelt je verbonden met alles om je heen.
 • Vrouwelijke hooggevoelige kracht is heel verbindend. Het zijn de verbinders: zij zijn nodig om van de wereld een prachtige plek te maken!

 

HSP coaching

 

 

Nu we meer weten over HSP: hier volgen 6 redenen waarom verbinden zo belangrijk is voor hooggevoelige vrouwen

Veel hooggevoelige vrouwen zijn nog niet in staat om hun hoogsensitiviteit volledig te omarmen waardoor hun gevoeligheid meer in de weg zit dan dat het wat oplevert. Als je als hooggevoelige vrouw je sensitiviteit nog niet weet te omarmen heeft dit invloed op jezelf en je omgeving. Je probeert jezelf onder druk groot te houden en bent dagelijks in gevecht met stemmetjes die dingen roepen als “stel je niet aan”, “anders vinden ze me niet aardig” of “wat zullen ze wel niet denken”.

Wat we ons meestal niet realiseren is dat er in maar liefst 15 tot 20% van alle vrouwen om ons heen óók met deze gedachtes worstelen. In de hoofden van onze vriendinnen, buurvrouwen, tantes, de meiden achter de kassa in de supermarkt en van de winkelende vrouwen op dinsdagochtend in de stad spelen dezelfde soort riedeltjes af.

Vaak zitten we zo vast in ons eigen verhaal dat we geen idee hebben over wat er werkelijk in de ander omgaat. Bovendien roept deze afstand vaak aannames en oordelen in ons op die meestal niet overeenkomen met de werkelijkheid.

Oprechte verbinding ontstaat dus ook pas als we kwetsbaar durven te zijn, als we delen van onszelf laten zien die we in de dagelijkse omgang wat meer verborgen houden.

Al eeuwen komen vrouwen samen in cirkels om hun wijsheden te delen, elkaar te steunen en hun vrouwelijke kracht te verdiepen.

Hoewel er veel behoefte is om ons te verbinden met onze ‘zusters’ om af te stemmen op onze liefdevolle, warme, vrouwelijke kracht is de neiging om ons te spiegelen aan mannen het grootst. Mannelijke waarden zoals individualiteit, prestatie, rationaliteit en concurrentie worden in onze samenleving namelijk als belangrijker gezien dan de vrouwelijke kwaliteiten zoals een groepsgevoel, gevoelens, zorg en intuïtie. Deze scheve balans brengt verharding als gevolg.

We kunnen nog zoveel volgers en vrienden op social media hebben: online contact haalt het niet bij echte, real life verbinding. Met anderen, maar ook met jezelf.

Ons hele zijn is opgebouwd uit ontelbaar veel verbindingen. Onze cellen, geest en ons lichaam: allemaal bestaan ze uit verbindingen die dag in dag uit met elkaar communiceren. Zonder die communicatie functioneren we simpelweg niet. Meer daadwerkelijke verbinding in je leven kan je lichamelijke en geestelijke gezondheid dus echt een gigantische boost geven.

Kortom: verbinding op zielsniveau is iets wat HSP-vrouwen veel ondersteuning en support kan bieden!

 

HSP vrouwen in verbinding

 

 

 

Nog 6 redenen waarom verbinden voor de HSP-ers éxtra belangrijk is

 

 1. Verbinding is gezond. Als je je verbonden voelt met anderen, komt er oxytocine vrij. Dit hormoon, ook wel bekend als het gelukshormoon, stuurt vervolgens de aanmaak van serotonine aan. Dit stofje geeft je een goed gevoel.Oxytocine en serotonine kunnen stress tegengaan, gevoelens van angst verminderen en mogelijk zelfs de kans op depressie verminderen: klachten die bij hooggevoelige vrouwen op de loer liggen als ze zelfzorg niet bovenaan op hun ’to do-list’ hebben staan.
 2. Verbinding met anderen zorgt ervoor dat we ons gezien, gehoord en gewaardeerd voelen om wie we zijn. Hooggevoelige vrouwen kunnen zich door de overweldigende wereld vaak in de war voelen. Het maakt ze onzeker en het beeld over henzelf veranderd.Door geregeld de verbinding aan te gaan met gelijkgestemden voelen ze dat ze ertoe doen. Dat hun emoties en gevoelens erkend mogen worden en dat ze precies goed zijn zoals ze zijn.
 3. Delen is helen. Het delen van onze diepste gevoelens is voor veel mensen ontzettend moeilijk. Zeker wanneer we in het verleden weleens gekwetst zijn, of wanneer onze openheid op de een of andere manier werd afgekeurd.Het gevolg is dat we in onze schulp kruipen en anderen niet meer vertrouwen met onze diepste gevoelens en verlangens. Toch is het, juist voor de lieve sensitivo’s out here, ook erg fijn om verlangens, emoties en gevoelens te delen, zo kan er een beetje lucht bijkomen en wordt het makkelijker voor je om te relativeren.
 4. Wees een voorbeeld. Door zelf de eerste stap in openheid te zetten, geef je anderen de kans dat ook te doen zonder druk uit te oefenen. Voor HSP-ers is het belangrijk dat zij zich omringen met authentieke personen, de angel voor oprechtheid wordt nog beter ontwikkelt wanneer je jezelf traint om in verbinding te zijn met een ander.Door jezelf aan te leren om vanuit je hart te praten, in plaats vanuit je hoofd, leer je je vanzelf en beter te omringen met de personen die er voor jou toe doen. Een voorbeeld hiervan is om te zeggen ‘ik ben blij dat je hier bent’ in plaats van ‘ben je blij om hier te zijn?’ Dat laatste voelt misschien kwetsbaar, maar ook een beetje verwijtend en je zet iemand ermee voor het blok.
 5. Leren luisteren ontstaat door geregeld de verbinding op te zoeken. Door je geregeld met gelijkgestemde te omringen en in volledige aandacht met elkaar aanwezig te zijn ontwikkel je je luister zintuig. Het leggen van verbinding ontstaat uit een code van gelijkwaardigheid waarbij er voor iedereen gelijk verdeelde aandacht dient te zijn.Echt luisteren kan voor hooggevoelige vrouwen moeilijk zijn omdat je zoveel tegelijkertijd te verwerken hebt en uit alles wat je te verwerken hebt ontstaat weer nieuwe ratel-processen. Tussen echt luisteren en wachten tot het jouw beurt weer is om te praten zit dan ook een wereld van verschil. Bovendien verbreed je je wereld door vaker op de pijn van een ander te afstemmen (het draait even niet om jou ;)).
 6. Verbinding brengt je dichter bij je gevoel. Echte openheid is eerlijk durven zijn over gevoelens die we liever niet zouden hebben. Harde meningen delen of gedachten eruit floepen is vrij makkelijk, het wordt vaak pas lastig als er oprechte gevoelens gedeeld moeten worden. Voor hooggevoelige vrouwen is het belangrijk om goed in contact te staan met je eigen gevoel.Bij het opzoeken van de verbinding leer je jezelf beter aan om dieper te graven bij jezelf (en bij anderen), dit zorgt voor bewustwording van gevoelens. Zo leer je niet alleen je eigen gevoelens maar ook die van anderen beter (h)erkennen.

 

High Value HSP Coaching

HSP coaches zorgen voor meer begrip, zelfvertrouwen en helpen je bij het scheppen van meer helderheid. Een HSPcoach helpt je hoogsensitiviteit beter te begrijpen, de juiste balans te vinden en je kracht en valkuilen te ontdekken. Je coach leert je wat je hoogsensitiviteit inhoudt, zodat je beter je emoties leert begrijpen en beter begrijpt wie je bent en wat je nodig hebt.

Praktijk Habitouch is gespecialiseerd in het onderwerp hoogsensitiviteit. De afgelopen 5 jaar heb ik als holistisch therapeut en Natuurcoach met vele hooggevoelige cliënten mogen werken. Dit heeft mij ertoe gebracht om onderzoek te doen naar hoogsensitiviteit. Zo ontdekte ik welke stappen er nodig zijn voor een concrete en grote verandering in jouw leven. Hierdoor ga je je hoogsensitiviteit ervaren als kracht ipv als last.

Vanuit deze inzichten zijn specifieke behandelingen ontstaan die o.a zijn gericht op het aangeven van grenzen, het onderzoeken van de weerstand tegen je eigen gevoelens en het leren leven vanuit je hart.

Als hooggevoelige mama, ondernemer, vriendin, dochter en zus begrijp ik als geen ander waar hooggevoelige meiden en vrouwen doorheen gaan als de wereld hen overweldigd.

Habitouch werkt graag samen met de onderliggende krachten van deze vrouwen. Krachten die zich nog niet zichtbaar hebben gemaakt aan de buitenwereld omdat ze nu nog liggen te schitteren onder een beschermlaag. Liefdevol maar doortastend zullen we tijdens een coachtraject kennis maken met deze onderliggende krachten.

Het Habitouch Transformatie Traject richt zich op het ontplooien en ontwikkelen van deze vrouwelijke krachten door erop af te stemmen en ermee samen te werken. Door de vrouwelijke kernkwaliteiten als zachtheid, mildheid, vertrouwen, verbinden en de energie van gewoon ‘zijn’ de juiste voeding en aandacht te geven help ik sensitieve meiden en vrouwen een sterk zelfbeeld neer te zetten.

HSP workshops

Als hooggevoelige vrouw is het maar wat moeilijk om je plek in te nemen in de wereld. Helaas is het voor hooggevoelige vrouwen eerder regel dan uitzondering dat ze zichzelf wegcijferen en zichzelf ergens onderaan de ladder laten bungelen op de ’to do-list’.

Speciaal voor deze vrouwen organiseer ik geregeld workshops in de natuur. Precies daar waar de hooggevoelige vrouw het meest in haar element is. Tijdens deze workshops leer je jezelf kennen en ontdek je hoe het vanbinnen wil bewegen.

In de natuurworkshops bij Habitouch wordt er gebruik gemaakt van metaforen en symbolieken in de natuur die op een hele directe manier inzichten kunnen brengen. De natuur heeft haar eigen natuurwetten, haar eigen tempo van bewegen, groeien. en veranderen. Het is een intelligent en complex ecosysteem, gedreven door een gigantische levenskracht.

Wie deze natuurwetten negeert, doorbreekt ook de verbinding met de wonderlijke stroom van het leven. Dan ‘stroomt’ het dus niet meer.

Als trainer en coach is het mijn taak om tijdens deze workshops af te stemmen op deze ‘natuurlijke flow’. Hierbij dien je de wetten van de natuur, van jouw natuur en de natuur van het grotere geheel, te respecteren. Dat vraagt van mij om los te laten, te vertrouwen, soms juist even iets niet te doen.

 

 

The earth
has music
for those
who listen

 

 

Tijdens een natuurworkshop leer ik jou af te stemmen op deze natuurwetten door ze te observeren, telkens weer. Bewust waarnemen van wat je doet, waar je toe neigt en welk effect dit heeft op jezelf en je omgeving. Wat voel je? Wat ervaar je? Wanneer stroomt het wel, en wanneer niet? Wat hou jij tegen? Wat houdt je tegen?

Bewustwording is de visie van Habitouch en tegelijkertijd dé sleutel naar verandering. Dat wat gezien wordt, wordt bewust en zal automatisch veranderen. Zonder druk en naar een eigen natuurlijk tempo. Precies afgestemd op het tempo dat voor jou fijn voelt.

 

Het was heel mooi en bijzonder om deel te mogen nemen aan de workshop van Sanne. Sanne neemt je mee de natuur in en door verschillende opdrachten heb ik een goed beeld gekregen wat mijn hartverlangens zijn en welke blokkades er zitten. Door de opdrachten ben ik mij hier bewust van! De inzichten die ik heb gekregen kan ik in mijn dagelijkse leven toepassen. De wijze waarop Sanne je meeneemt de natuur in is heel fijn, rustig en uitnodigend. Daarnaast is het super waardevol om met anderen meiden te connecten en ervaringen uit te delen!

Margo Raaijmakers

Verpleegster | holistisch masseur in opleiding

Beluister het interview met Bernadette Hofmans van Parc Buitengewoon en ontdek wat het Habitouch Transformatie Traject voor een invloed op haar leven heeft gehad!

 

Wil jij een coachtraject met mij aangaan? Ontdek alles over de Transformatie Trajecten via onderstaande knop.