Holistische massage / Innerlijk kind therapie

“Kom maar, kom er maar helemaal met je gevoel naar toe.”
Zeg ik, terwijl ik met mijn elleboog mild maar doortastend druk uitvoer op het gebied waar de spanning opgeslagen zit.
“Kom maar voelen hoe het voelt wat hier ligt opgeslagen. Neem jezelf maar helemaal mee de diepte in.”
We onderzoeken de onzekerheid die ze ervaart in contact met collega’s, maar ook in het contact met haar dochter en soms is het er ook in contact met haar partner, wanneer ze samen in bed liggen en hij meer van haar wil dan ze kan geven.

“Het voelt.. afgesneden” zegt ze. Ik voel dat ze terug trekt, de weerstand tegen het voelen is voelbaar door de spieren die zich aanspannen onder de huid. Bemoedigend leg ik mijn hand op haar rug, ik vertel haar dat ze veilig is.
“Kom maar, kom er maar weer met je ademhaling en aandacht naar toe. Voel maar of je kunt voelen wat je met je lichaam doet terwijl ik hier druk.”

Nu merk ik dat we elkaar ontmoeten in de gevoelslagen die in haar lichaam opgeslagen liggen. “Ik ben boos” kermt ze, “het voelt zo naar, zo alleen… Ik voel me zo vreselijk eenzaam.” Mijn hand rust nog steeds liefdevol op haar rug, “voel dat maar” zeg ik, “voel maar hoe boos je bent.” “En voel maar hoe eenzaam je je voelt”.
Haar lichaam schokt van verdriet, de tranen komen van diep.

Door de gevoelens te benoemen wordt het beeld – de herinnering – zichtbaarder. Ik vraag haar hoe haar omgeving eruit ziet. Ze ziet veel wit, fel licht. En ze voelt dat ze rood is en dat ze helemaal heet aanvoelt. Ze herkent een dekentje dat over haar heen ligt. Ze ziet zichzelf nu voor zich als baby; knalrood, boos en in paniek. Ik vraag haar hoe ze zich daar als baby voelt.
“Afgesneden” zegt ze. “Niemand keek naar me om. Ik huilde en was boos, waarom was er niemand?” 

Ik geef haar even de tijd om bij haar binnen te laten komen wat ze voelt bij de beelden die voorbij komen.

“Vraag haar maar” zeg ik dan, terwijl ik aangeef dat ze zich vanuit de persoon die ze nu is, tot het baby’tje mag richten. “Vraag die kleine baby maar wat ze van jou nodig heeft, zodat ze zich minder boos voelt en minder afgesneden.”
Terwijl ik nog steeds met mijn elleboog op de plek druk waar de spanning gedragen wordt rondom dit thema, voel ik nu dat het gebied zachter wordt.
“Liefde” zegt ze. “Ze heeft liefde nodig en veiligheid.”

Geef haar dat maar, spreek ik haar bemoedigend toe. Geef dat kleintje maar liefde en veiligheid.

In de beelden die zich voor haar gesloten ogen afspelen ziet ze nu voor zich ze hoe ze zichzelf oppakt en vasthoudt en hoe ze het kleine baby’tje stevig tegen zich aandrukt. Ze voelt hoe ze met elkaar versmelten.
“Hoe voelt ze zich nu, dat kleine baby’tje?” vraag ik haar dan.
“Verrukt” zei ze, “ik gebruik dit woord nooit maar dat is hoe ze zich voelt, ze voelt zich verrukt van blijdschap.” 

Holistische massagetherapie – de essentie

Met holistische massagetherapie zorgen we ervoor dat je lichaam heelt door fysieke blokkades op te heffen en je lichaam op een diep niveau te ontspannen.

Jouw lichaam geeft tijdens een holistische massage spanningen bloot die iets onder de aandacht willen brengen. De pijnlijke spanningsplekken in je lichaam liggen als een beschermlaag om diep weggestopte emoties heen zoals boosheid of verdriet. Een holistisch massagetherapeut begeleidt jou door deze beschermlaag heen om bij de dieper gelegen gevoelens te komen.

Zoals je hierboven kunt lezen biedt je als holistisch masseur begeleiding en coaching tijdens een sessie door specifieke massagetechnieken te combineren met een sturende en onderzoekende manier van coaching.

Door aandacht te besteden aan de signalen van je lichaam, word je bewust van wat er speelt. Zo maak je contact met je lichaam en de gevoelens die je lange tijd hebt onderdrukt waardoor je meer inzicht krijgt in jezelf en je gedrag. Op deze manier leer je contact te maken met wat er in jouw leven blokkeert of stagneert en zo onderzoeken we samen wat ervoor nodig is om je weer vrij te kunnen bewegen. Dat noemen we holistische massagetherapie. Therapie omdat het veel meer is dan een massage alleen.

Een holistische massage is dus veel meer dan even je spierspanningen aanpakken. Een holistisch masseur kijkt ook naar de mentale en emotionele dingen die op dat moment in je leven spelen.

Een holistisch masseur bekijkt je klachten vanuit een groter geheel; lichaam en geest hangen nu eenmaal nauw met elkaar samen. Wanneer de balans verstoord is geraakt voel je dat doordat het lichaam signalen uitzendt in de vorm van klachten (denk aan hoofdpijn, nekpijn, hartkloppingen). Die signalen kunnen pijnlijke plekken in het lichaam zijn, maar ook emoties en negatieve gedachtes waar je al lange tijd mee kampt.

Door aandacht te besteden aan de signalen van je lichaam, word je bewust van wat er speelt. Je krijgt meer inzicht in jezelf. Tegelijkertijd maak je contact met je lichaam en leer je weer voelen wat er gebeurt in jouw leven en wat er mag veranderen zodat je leven weer dragelijk wordt.

Holistisch | Wat betekent dit nou eigenlijk?

Holistisch wil zeggen dat we iets bekijken als geheel. We kunnen onze maatschappij op een holistische manier beschouwen wanneer we naar alle facetten kijken waaruit ze is opgebouwd.

Het woord ‘holisme’ stamt af van het Griekse woord ‘holon’ en dit betekent ‘heel’. Een synoniem van holisme is alomvattend. Holisme is een filosofie, levensvisie of levensovertuiging. Er wordt daarbij van uitgegaan dat alles met elkaar verbonden is.

Denk bijvoorbeeld maar aan een verbinding tussen:

  • Fysieke zaken, zoals je lichaam en dat wat en hoe je eet.
  • Emoties
  • Gedachten
  • Subtielere dimensies die je omringen en doordringen, zoals je ziel

Holistische geneeskunde | Het doel is hetzelfde alleen de behandeling is heel anders

Holistische geneeskunde behandelt de mens als geheel, en niet enkel de plek waar de klacht bestaat. Veel klachten komen namelijk voort uit een disbalans in het lichaam en moeten bij de wortel worden aangepakt.

Waar reguliere artsen vaak aan symptoombestrijding doen door middel van medicijnen, richt holistische geneeskunde zich juist op het herstellen van het evenwicht in het lichaam. Het lichaam kan op deze manier zichzelf herstellen en gezond blijven. Een holistisch behandelaar zoekt dus daadwerkelijk naar de oorzaak van de klacht in plaats van het symptoom te willen bestrijden.

Uiteindelijk is het doel van deze behandeling wel hetzelfde als bij een reguliere arts (vrij zijn van klachten), maar de manier waarop is echt heel anders.

Wanneer een Holistische massage?

Klachten ontstaan wanneer langdurige onbalans je leven beheerst om je er op te wijzen dat je het rustiger aan mag doen. Zonder dat je het zelf misschien door hebt kunnen bepaalde situaties veel invloed op je hebben. Om jou te behoeden voor meer pijn/verdriet waarschuwt je lichaam je hiervoor in de vorm van klachten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hartkloppingen, slechte nachtrust, hyperventilatie of spier- /gewrichtspijn.

Als je lange tijd geen gehoor geeft aan deze klachten kan je jezelf letterlijk ziek maken.
Holistische massage helpt je de kracht te geven om dit negatieve patroon te doorbreken.

Habitouch begeleid (jonge) sensitieve, vastgelopen vrouwen op weg naar een leuker en vooral liefdevoller leven waarin met aandacht en liefde wordt gewerkt aan de allerbelangrijkste relatie in haar leven; die met zichzelf.

Wil jij weten of jij jezelf hierin herkent en of holistische massagetherapie voor jou wat kan betekenen? Ontdek het hier.

Heb jij vaak het gevoel dat de wereld je overweldigd en dat je het contact met je lichaam bent kwijt geraakt? 

Gelukkig dragen holistische massages bij aan een fijner en leuker leven. Waarom? Omdat deze behandelingen je helpen lekkerder in je vel te zitten!

Wanneer jij leert te luisteren naar wat je lichaam je probeert te vertellen door op de “subtiele hints” van je lichaam te reageren, in plaats van ze te negeren, dan zul je ontdekken dat het gemakkelijker wordt om je grenzen aan te geven of meer rust voor jezelf in te plannen. Zo ontwikkel je het vermogen om met aandacht aanwezig te zijn, te mogen voelen en om beter te kunnen ontspannen.

Je intuïtie wordt sterker, waardoor jij je beter weet te omringen met de juiste mensen en een betere (werk-/leef)omgeving voor jezelf weet te creëren.

Holistisch is zo gek nog niet 😉

Anno 21e eeuw is het helemaal niet zo gek om te werken aan persoonlijke ontwikkeling en om hierbij hulp en begeleiding te zoeken in de “alternatieve” hoek. Waarom die haakjes? Nou.. omdat ik mijzelf terwijl ik dat intik afvraag of alternatief nog wel een juiste benaming is voor wat wij doen. En met wij bedoel ik de coaches, therapeuten en geneesheren die behandelen vanuit een holistische benadering.

Is het in deze tijd nu echt zo afwijkend van wat gebruikelijk is om stress als belangrijkste oorzaak van lichamelijke klachten en/of ziektes te zien? Of om verder te kijken dan het kind, oftewel te kijken naar de ouders, grootouders of nog verder in het familiesysteem, bij gedrag of overtuigingen die het kind in de weg zitten?

Ik geloof dat deze manier van bewustwording op een hele mooie manier in de samenleving in het integreren is en deze ontwikkeling doet me, niet alleen als holistisch therapeut/coach maar vooral ook als moeder, een groot plezier.

5 redenen om nu nog een afspraak bij een holistisch masseur te boeken!

Omdat de ‘alternatieve’ manier van klachtenbenadering inmiddels vrij gewoon geworden is, is het ook niet zo gek dat de alternatieve therapeut- en coachpraktijken als paddenstoelen uit de aarde ploppen. Alleen maar goed als je het mij vraagt!

Deze beweging betekent ook dat er een kanteling gaande is in het benaderen van (psychische) klachten en ziektes. Wat het daarbij natuurlijk wel moeilijk maakt is het om de juiste keuze te maken!

Om je hierbij op weg te helpen heb ik een lijstje van de 5 belangrijkste redenen samengesteld. Deze redenen vatten samen waarom het bezoeken van een holistisch masseur eigenlijk net zo gewoon zouden moeten worden als het bezoeken van de sauna of de sportschool.

Hier komen de 5 belangrijkste redenen waarom jij niet langer moet wachten om een afspraak te maken met een holistisch masseur:

  1. Holistische massagetherapie draagt bij aan het beter leren afstemmen op je intuïtie (= je belangrijkste raadgever!)
  2. Door holistische massagetherapie ontdek jij dat herinneringen in het lichaam liggen opgeslagen tot het moment jij er klaar voor bent om de bijbehorende gevoelens en emoties een plekje te geven.
  3. Holistische massagetherapie draagt op een hele mooie manier bij aan het ontwikkelen van meer zelfliefde omdat je door bepaalde technieken en hieruit voortkomende inzichten leert te houden van dat innerlijke kindsdeel in jou.
  4. Holistische massages dragen op een hele concrete manier bij aan het doorbreken van een negatief denkpatroon omdat het je gedachtewijze op diep gelegen niveau (onderbewust niveau) weet te veranderen.
  5. Een holistische massage is alles behalve zweverig of vaag, het is juist heel erg to the point en legt precies datgene bloot waar jij je vinger steeds niet op weet te leggen.

 

Heb je toch nog vragen of wil je meer weten? Bekijk het aanbod van Habitouch op de website of neem contact met me op!