Coaching in de natuur 

Coaching in de natuur houdt in dat je de verdieping en de verstilling opzoekt tijdens een coachingstraject en je beweegt vanuit een allesomvattend gevoel van vertrouwen.

Tijdens een natuurcoach sessie vertrouwen we namelijk op de natuurlijke flow van een proces. Coaching in de natuur is vertrouwen. Net als in de natuur heeft ook een natuurcoach sessie een geheel eigen tempo, het hoeft niet sneller, niet gejaagder, niet concreter. Het ontvouwd zich allemaal precies op het juiste moment.

Wat doet een natuurcoach?

Als natuurcoach werk je vanuit een innerlijke zijnshouding die gedragen wordt door de juiste afstemming op de coachee.  Een duidelijk kenmerk van coaching is dat de coach niet gaat vertellen hoe een ander iets beter kan doen. De coach adviseert niet en denkt zelfs niet mee over de vraag of het dilemma van de coachee en gaat ervan uit geen kant en klaar antwoord te hebben op de vraag van de coachee.

Een natuurcoach begeleidt anderen bij hun ontwikkeling en groei door volledig in het hier en nu aanwezig te zijn. Nieuwsgierig maar neutraal neemt een natuurcoach met open en alerte blik waar. Door goed te luisteren, een veilige ruimte te creëren waarin alles wat gezien en gevoeld wil worden een plek mag krijgen, door verdiepende vragen te stellen en alert te zijn zorgt de natuurcoach ervoor dat de coachee uiteindelijk zicht krijgt op zijn/haar eigen wijsheid. Alle antwoorden en oplossingen zitten namelijk in de coachee zelf verborgen, op onbewust niveau.

Het is de taak van de natuurcoach om dat wat nu nog onbewust is, bewust te maken. Zo krijgt de coachee uiteindelijk zicht op zijn/haar eigen wijsheid.

Natuurcoaching sessie

Diep in de natuur ontdek je de wijsheid van je ziel

 

 

 

 

Een natuurcoach coacht vanuit een zijnshouding; is aanwezig, kijkt, observeert en loop mee met het tempo dat zich ontvouwt. Geduldig, liefdevol en met vertrouwen. De natuurlijke omgeving is de natuurcoach zijn trouwe bondgenoot. Dit betekent niet dat de natuurcoach zich passief opstelt en alles maar een beetje laat gebeuren… Integendeel.

Het gehoor en de blik van de natuurcoach zijn scherp afgesteld op alles wat gezegd en gedaan wordt. De natuurcoach spiegelt actief en bewust, vat samen en schept helderheid in het verhaal. De natuurcoach zal de coachee helpen benoemen wat er allemaal aan gevoelens zichtbaar zijn en stemt steeds weer subtiel af op de stemming en het gemoed van de coachee. 

Natuurlijk coachen

Natuurlijk coachen houdt in: vertrouwen hebben in de natuurlijke flow van een proces. Iedere stap begint bij stilstaan. Stilstaan bij wat er speelt, wat beweegt er onder de oppervlakte? Dat wat jouw levensstroom blokkeert kan alleen maar in beweging komen wanneer het volledig en liefdevol omarmd wordt. 

Een coachtraject bij Habitouch is een natuurlijk coachtraject dat zich afspeelt in de natuur. Het traject is niet zozeer een zoektocht naar oplossingen, maar meer een zorgvuldige begeleiding bij dat wat er is en wat er speelt te voelen, zien en omarmen. 

Wat is natuurcoaching?

Natuurcoaching is een verdiepende vorm van coaching waarbij de natuur actief wordt betrokken bij het proces. Al wandelend in de natuur wordt het steeds stiller in je hoofd, de natuur werkt namelijk rustgevend, zo ben je beter in staat om te luisteren naar je innerlijke gevoel.  Als je wandelt ben je in beweging, zo komen ook je gedachtes, herinneringen, onderdrukte gevoelens en emoties makkelijker in beweging.

Alles wat eerder zo vast bleek te zitten wordt tijdens een natuurcoaching sessie weer in beweging gezet waardoor je zult merken dat je beter bereid bent om open te staan voor nieuwe inzichten en ideeën.

Waarom natuurcoaching?

Tijdens coaching in de natuur ontstaat er ruimte voor het voelen, voor de leegte en het simpelweg zijn.  Een van de meest ideale en heilzame plekken om tot rust te komen en ruimte te maken voor leegte, is de natuur. De natuur is ieder moment beschikbaar voor iedereen en schept geen verwachtingen, heeft geen doel en veroordeelt niet. Het is er simpelweg en helpt ons de pas te vertragen zodat we weer opgeladen en met een heldere kijk kunnen deelnemen aan het dagelijks leven.

Meerdere onderzoeken wijzen erop dat de natuur rustgevend en helend werkt op ons zenuwstelsel en een zeer gunstige werking heeft op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Een coachsessie in de natuur

Wandelcoaching – de verschillen

De begrippen wandelcoaching en natuurcoaching werden lange tijd door elkaar heen gebruikt. De laatste jaren ontstaat er een duidelijker onderscheid tussen deze twee vormen van coachen.

De wandelcoach is een coach die al wandelend zijn of haar cliënten begeleidt, een natuurcoach doet dat ook maar deze betrekt de natuur ook nog actief tijdens het coachen. De natuurcoach gaat er bovendien vanuit dat de mens niet losstaat van de natuur maar er een wezenlijk onderdeel van is. De natuurcoach ziet het coach proces dan ook als een natuurlijk proces waarin bewustzijn en verandering op een natuurlijke manier kunnen plaatsvinden. 

Waar op te letten bij het kiezen van een (natuur)coach? | 4 tips voor het maken van de juiste keuze!

Een goede coach kan je helpen om een carrière switch te maken, ondersteuning bieden bij persoonlijke belemmeringen en je begeleiden bij het ontwikkelen van een beter zelfbeeld. Er staan in Nederland echter zoveel coaches klaar om je te helpen dat het moeilijk kan zijn om de juiste keuze te maken. Hieronder volgen 4 tips die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

1: Wat heb je nodig
Ervaar je al lange tijd stress? Wil je vaardigheden uitdiepen door bijvoorbeeld te groeien binnen je bedrijf? Wil je een beter zelfbeeld ontwikkelen? Belangrijk is dat je vooraf helder krijgt wat je bij je coach hoopt te vinden.

2: Wat mag het kosten
Uurtarieven bij coaches lopen uiteen van € 70 tot € 250. Sommige coaches bieden pakketten van meerdere sessies aan of prijzen voor een compleet traject. De kosten hangen samen met de ervaring van de coach, de zwaarte van jouw probleem en de methode die wordt toegepast.

3: Vertrouw op je intuïtie
Je voelt je richtingloos, lusteloos en verdwaald. Je wil met jezelf aan de slag maar weet niet waar te beginnen. Bij het bekijken van websites van verschillende coaches kan het aanbod je overweldigen. Vertrouw hierbij op je onderbuikgevoel. Welke aanpak spreekt je het meeste aan? Welke tekst spreekt je het meeste aan? De stijl? De toon?

De uitstraling van een bepaalde coach en zijn/haar website kunnen je veel informatie verschaffen. Lees verder, staan er beoordelingen of schrijft je coach blogs waar jij je in herkent? Bel het telefoonnummer wat op de website staat en ga tijdens dat gesprek na of het vertrouwd voelt wat je hoort aan de andere kant. 

4: Is er een klik
Je moet je coach in de ogen kunnen kijken en de waarheid durven zeggen. Wanneer jij iets in je werk of je leven te overwinnen hebt dan geeft de coach sturing en helpt je bewust te worden van het onderliggende probleem. Een bepaalde boodschap aanvaart je alleen van iemand met wie je goed kunt praten, iemand die jou en je klachten serieus neemt.

Je moet je dermate op je gemak voelen bij je coach dat je open kaart speelt en niets achterhoudt.  Alleen als het klikt en er een wederzijds gevoel van vertrouwen is kan de coach je verder helpen.

Blijvende ondersteuning | een coachtraject bij Habitouch

Habitouch biedt een coachingstraject aan in de vorm van het Habitouch Transformatie Traject een verdiepende en alles omvattende reis waarin therapie en coaching elkaar versterken in het proces naar heling, acceptatie en zelfvertrouwen. Coaching in de natuur bij Habitouch biedt blijvende ondersteuning en daagt jou in zowel therapie- als coachingsessies uit om de onderzoeken waar jouw werkelijke verlangens liggen.

De sessies vinden zowel buiten in de mooiste natuur plaats als in de huiselijke praktijk van Sanne aan de rand van een bos in Cuijk (N-B). Het traject is een combinatie van therapie en coaching die vrouwen uitnodigt om meer naar binnen te keren om ze vervolgens weer in hun kracht te zetten. Door verdiepende vragen en verhelderende opdrachten onderzoeken we gedurende dit traject wat er in jou leeft en waar je naar verlangt. Tijdens dit proces is het belangrijk dat jij je gezien voelt.

Door meer bewust contact te maken met de natuur en je lichaam kun je meer in contact komen met een diepere wijsheid in jouzelf, de natuurlijke transformatie volgt hierop als vanzelf. Tijdens dit proces zorg je ervoor dat je keuzes maakt die bij jou passen als mens en als vrouw. Als ervaren natuurcoach en holistisch therapeut loop ik hierin graag naast je.