Hoe je erachter komt welk type kruid het best bij je past? Onderzoek je temperament!

In de Griekse oudheid waren de temperamenten oorspronkelijk de vier persoonlijkheidstypen: het sanguïnische, flegmatische, cholerische en melancholische temperament. Deze vier oude typen hebben tot in het begin van de 20e eeuw een rol gespeeld in de geneeskunde, met name de psychiatrie, de psychologie en de letteren.

Herken je jezelf in dat je vurig kunt zijn als in brutaal of dat je geen blad voor de mond neemt? Wellicht ben je snel overprikkeld en snel verveeld? Als je dan onder druk ook nog geneigd bent aanvallend of sarcastisch te reageren dan neig jij naar het sanguinische temperament. Ben jij eerder een passief persoon met een hekel aan onverwachte gebeurtenissen? En ben jij geneigd je onder grote druk juist terug te trekken, dan kom jij eerder in de buurt van het melanchonische temperament. Als de cholerische persoonlijkheid daarentegen moet je de vrijheid hebben om zonder belemmering te handelen, je durft risico’s te nemen en streeft naar productiviteit en succes. Ten slotte voldoe jij aan het flegmatische temperament wanneer jij gereserveerd en afstandelijk zal overkomen op anderen en wanneer je grote affiniteit hebt met regels, protocollen en procedures.

De sanguinicus: Bij deze mensen overheerst het bloed (Lat. sanguis). Ze staan verbonden met lucht en zijn opgewekt en vrolijk, maar ook oppervlakkig, snel afgeleid en hebben veel interesses en hebben altijd tijd te kort.
De flegmaticus: Bij deze mensen overheerst het slijm (Gr. flegma). Ze staan verbonden met water en zijn rustig, kalm en reageren vaak onbewogen. Ze laten niet veel mensen toe, zijn dromerig en hebben veel tijd nodig.
De cholericus: Bij deze mensen overheerst de gele gal (Gr. cholè). Ze staan verbonden met vuur en zijn druk en opvliegend, maar ook vasthoudend en actief. Ze hebben een duidelijk doel, nemen de leiding en zijn gefocust op de toekomst.
De melancholicus: Bij deze mensen overheerst de zwarte gal (Gr. melas cholè). Zij staan verbonden met de aarde en zijn zwaarmoedig, somber en ernstig, maar ook zorgelijk. Ze houden van een overzicht, onthouden goed en denken veel na, vooral om te begrijpen.

Gemengde temperamenten –  De meeste mensen hebben een gemengd temperament. Hierbij overheerst één temperament terwijl een ander temperament zich ook manifesteert. Het kan voorkomen dat in een persoon twee temperamenten zo vermengd zijn dat beide even sterk zijn. Sommige personen hebben daarentegen één overheersend temperament, maar van de fundamentele kenmerken van dit hoofdtemperament worden de licht- en schaduwkanten door de invloed van de andere temperamenten afgezwakt of geaccentueerd. In het algemeen is een persoon gelukkiger wanneer zijn temperament niet in zuivere vorm is, de combinatie haalt de scherpe randjes van het hoofdtemperament af.

Wil jij weten welk temperament bij jou het meest overheerst? Klik hieronder voor de test!

 


Toegepaste voeding –
Je kunt je voedingspatroon aanpassen aan het temperament dat bij jou overheerst. Hieronder staat een korte omschrijving van welke voeding het beste past bij welk temperament en welke gevoeligheden hiermee samenhangen.

De sanguinicus:
De sanguinicus heeft een snelle spijsvertering en kan het snel koud hebben.
Verwarmende kruiden: peterselie, selderij, tijm, lavas, rozemarijn en marjoraan.
Voor luchtwegen en slijmvliezen: Heemst, kaasjeskruid, longkruid
Voor het slapen: citroenmelisse, linde, kamille, Sint-Janskruid.
Om te aarden: Cichorei wortel
Gevoeligheid: longen, astma, bovenrug, schouders en verstopte bloedvaten
Goede voeding: brood, vlokken, macaroni, rogge, bietern, knolselderij, bleekselderij, rabarber, zuurkool, postelein, yoghurt, slagroom, kip, kalkoen, zalm, sesamzaad, zonnebloempitten, walnoten amandelen en zacht gestoofde groenten.

De flegmaticus:
De flegmaticus heeft een trage stofwisseling, eet snel en vaak te veel.
Voor deze persoon is het goed om minder koolhydraten en melkproducten te nemen. Wat wel: zeewier, zeezout, vis, groenten die de spijsvertering bevorderen, reinigen en opbouwen zoals: rammenas, witlof, radijs, rijst, haver, noten honing en brood.
Kruiden die prikkelen: mierikswortel, radijs, knoflook, Oost Indische kers, tijm, anijs, kerrie, komijn, bieslook. En specerijen als: mosterd, peper, paprika, koriander. Ook citroenmelisse (werkt ontspannend en als troost) en pepermunt en jasmijn.

De cholericus:
Bij de cholericus dient het teveel aan vuur geblust te worden met water. Vruchtensappen die samentrekken bijv. kersen, duindoorn en citroen. En waterige vruchten zoals meloen, komkommer, augurken. Verder: soep, pap, yoghurt en kwark.
Beperken: eieren, peulvruchten en vlees. Geen haver (dit verhit te veel) wel rogge, gerst, tarwe en rijst.
Bitterkruiden: tijm, paardenbloem, mariadistel, cichorei en de meidoorn voor de bloeddruk.

De melancholicus:
De melancholicus heeft een trage stofwisseling en dient vooral veel warme gerechten te eten, geen rauwkost.
Gevoelig voor: hernia, blaasproblemen, knieën, pijnlijke schouders, menstruatieklachten, ze verzuren snel en voelen zich gauw depressief.
Beperken: wortelgewassen (ze zitten al te veel in het hoofd en wortelgewassen stimuleren de hoofdenergie), gerst, gierst, haver en boekweit.
Kruiden met veel mineralen en vitamines en werken verwarmend: venkel, anijs, komijn, tijm, salie, koriander, brandnetel, braam, heermoes, lavendel voor de schouders en rozemarijn voor de doorbloeding.
Voor het slapen: Pepermunt, kamille en lindebloesem.

Toegepaste massagebehandeling – Bij Habitouch kan je voor een massagebehandeling kiezen die volledig wordt afgestemd op jouw temperament(en). Zo wordt de behandeling o.a. met op jouw type afgestemde olie uitgevoerd. Boek een ontspanningsmassage en vermeld erbij welk(e) temperament(en) bij jou overheerst.