De buitenwereld spiegelt jouw binnenwereld: Iedereen is weleens geïrriteerd of geraakt. Dat je geïrriteerd raakt zegt weinig over de trigger, maar alles over jezelf. Onderdruk je misschien bepaalde gevoelens? Is er sprake van een conflict dat je met jezelf hebt? Door onze onbewuste gemoedstoestand te projecteren op een ander, hoeven we zelf geen verantwoordelijkheid te nemen en dus ook niet te veranderen; een gemiste kans! Als iets of iemand iets in je raakt is dit namelijk juist de perfecte aanleiding om te onderzoeken wat jou in de weg staat. Het is een illusie om te denken dat het aan de ander ligt.
In mijn praktijk heb ik inmiddels al veel diverse mensen mogen verwelkomen. Mensen met diverse soorten klachten en met diverse soorten verwachtingen. Ze hebben contact met me opgenomen omdat ze geïnteresseerd zijn in wat ik nu precies doe. Omdat ze schouder-/nek-/rugklachten hebben en niet meer weten wat helpt. Of omdat ze het gewoon belangrijk vinden om zichzelf eens in de zoveel tijd op een goede massage te trakteren, ze merken dat dit spanningsklachten helpt voorkomen en er beter door in hun vel komen te zitten.
De helft van deze mensen komt puur en alleen voor een goede massage waarbij spanningsknopen worden aangepakt en ze weer even verlost zijn van trekkende pijn in hun lijf. Om even helemaal uit de mentale drukte te komen en volledig te ervaren hoe hun lichaam voelt. De andere helft van deze mensen is zich steeds meer gaan beseffen dat zich er, onder het signaal van de pijn, een groot onbewust deel schuilhoudt. Een deel met informatie, kennis, kleuren en gevoelens die zich middels een holistische massage aan ze kan openbaren. Het geeft inzichten, een helder weten dat je leert om te mogen houden van jezelf en te ontspannen in de wetenschap dat alles goed is. Om welke reden je jezelf ook op een behandeling trakteert, uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: ons goed voelen.
Reflecties op de tafel
De mensen die ik mag verwelkomen in mijn praktijk leren me overigens ook verrassend veel over mezelf. Alsof het universum ermee speelt, trek ik in de periode dat ik moeite heb met het bewaren van mijn eigen grenzen juist de mensen aan die geneigd zijn mijn grenzen op te zoeken. Mensen die me, zonder dat ze het zelf door hebben, kunnen uitdagen en beïnvloeden. Of wanneer ik bijvoorbeeld in een stuk over vriendschap met een bepaalde cliënt aan het werk ben kan het zomaar zijn dat ik zelf geraakt wordt, omdat ik zelf in daarin nog wat op te lossen heb. En als ik moeite heb met het financiële stuk dat ondernemen met zich meebrengt, kan ik de klok erop gelijk zetten dat me een uitdaging op dat gebied te wachten staat.
In zulke situaties beland je niet voor niets. Je hogere zelf (je onderbewuste, het universum of hoe je het ook wilt noemen) trakteert je op deze mensen met bij behorende situaties om te checken hoe je hierop reageert. Laat je jezelf erdoor op de kast jagen of zie je dit juist als de perfecte aanleiding om te onderzoeken wat jou in de weg staat? Door de trigger te onderzoeken wordt deze uitdaging opnieuw een les zodra je weer dreigt terug te vallen in een oud patroon. ‘Jezelf tegenkomen’ kan je zien als een kort weerzien met een oude vriend, iemand uit een tijd waar jij jezelf nog aan het zoeken was en waar de conflicten die je met jezelf had je gemoedstoestand bepaalde. Dat je inmiddels gegroeid en ontwikkeld bent als mens mag je deze ‘vriend’ gerust met een glimlach overbrengen.
De Maya’s hadden met hun uitzonderlijke wijsheid lang geleden al door dat we allemaal niet zo veel verschillen van elkaar. Door hun manier van begroeten: “in lak’ech: ik ben een andere jij” herinnerde zij elkaar eraan dat in ieder mens een reflectie schuilt.
Zodra je dit gaat herkennen krijgt jouw wereld de kwaliteit van een spiegel waarin de zelfinzichten voor het oprapen liggen!
Stuur dit artikel door en laat meer mensen kennis maken met het nut van de (zelf)reflecties.