Elastieke tijd – “Jaa!! Je mag weer!! Wanneer kan ik?!”, “Gefeliciteerd San!! Volgende week mag je praktijk weer open!”, “Jeeejj! Ik mag weer een afspraak bij je maken!!”  En zo nog tal van lieve en supportende berichtjes die ik gisteravond binnenkreeg.
Het overviel me nogal. Want net zoals bij de vorige lockdown had ik de rust juist net volledig in mijn leven weten te verwelkomen. Ik was nu zelfs een hele nieuwe levensfase ingegaan waar een structuur bij paste die volledig op dit nieuwe ritme aansloot. Toen ik om 21.00uur overprikkelt in bed kroop besefte ik me dat ik me had laten overrulen door een oude angst; de angst voor verandering.
“Morgen” besloot ik, “beloof ik mezelf dat ik vrij blijf van stress en innerlijke onrust, ik accepteer dat ik geen controle heb over hoe de dingen lopen en dat alles goed is zoals het is. De tijd is van elastiek en ik zal alles blijven doen in het tempo dat bij mij hoort.” En zo viel ik even later in een diepe droomloze slaap.

VeranderingenAls gewoontedieren mogen we in onze handjes knijpen met de vele veranderingen waarop we de laatste tijd worden getrakteerd. Veranderingen hangen namelijk samen met ontwikkeling, welvaart en groei. Neem nou alleen al de veranderingen die de seizoenen met zich meebrengen. Met het aantreden van ieder seizoen komt er weer een andere versie van jezelf onder de schil vandaan.
Zonder dat we er bij stilstaan verbinden we vele rituelen aan ieder seizoen, rituelen waar we ons gedragen door voelen. We werden ermee grootgebracht en zullen er ook onze eigen kinderen weer mee grootbrengen. Rituelen die zijn uitgemond in gewoontes omdat ze zo bij ons leven zijn gaan horen. Zoals bijvoorbeeld het verwelkomen van de lente door de barbecue aan te zwengelen om zo met onze geliefdes de winter af te sluiten of zoals het vieren van de zomer door avonden urenlang op warme strandjes (of in de tuin) met een fijn gezelschap en wat heerlijke versnaperingen door te brengen.
Gewoontes die in het teken staan van verbondenheid en die zo gewoon geworden zijn dat we ons pas realiseerde wat ze aan onze levens bijdroegen op het moment dat ze wegvielen…

Nothing changes if nothing changes – Het mooiste van het leven is eigenlijk wel dat het juist aan zoveel verandering onderhevig is. Ook al voelt het moment op het moment zelf nogal abrupt. Want hé.. Begonnen we net te wennen aan het geluid van krakend natuurijs, kunnen we het volgende moment alweer in onze korte broek naar buiten!
We worden dus niet alleen weer-gerelateerd uitgedaagd om in te spelen op hoe de wereld er op dat moment bij ligt, maar ook in ons werk, in onze vriendschappen en in onze relaties kunnen we het beste leren om te dansen met veranderingen. Hoe beter we onszelf kunnen verdragen ten tijden van verandering, hoe beter we zicht kunnen houden op wat er werkelijk toe doet. Zodra je wereld opeens drastisch veranderd omdat er aan alle kanten vanaf wordt gesnoept kan je gaan zitten balen dat dit je overkomt, maar je kan ook je vermogen om je aan dingen aan te passen eens flink onder de loep nemen. Het ultieme moment daarvoor is wel wanneer allerlei sociale activiteiten worden vervangen door het grote niets. Alle tijd om die vastgeroeste patronen met samenhangende overtuigingen eens voor jezelf uit te pluizen. Zodra je jezelf daar de tijd voor geeft zul je ontdekken dat verandering je niet alleen frustratie en paniek oplevert maar juist ook samen gaat met creatie, helen en groei.

Mini-computertje – Wat ik mezelf de afgelopen periode bijvoorbeeld heb gerealiseerd heb is dat ik een bepaald inkomen helemaal niet zo belangrijk vindt als dat ik altijd heb gedacht. Ik blijk nog net zo flexibel met geld om te kunnen gaan als in de tijd dat ik net op kamers ging en soms van € 5,- voor een halve week boodschappen moest doen. Ook ben ik mijn telefoon nu eindelijk gaan gebruiken waarvoor ‘ie bedoelt is: als een klein handig mini-computertje waarop ik wanneer het mij uitkomt in verbinding kan staan met mijn dierbaarste vrienden en familie. Een mini-computertje gevuld met de beste yoga-video’s en meditaties en waarop ik, als ik daar behoefte aan heb, soms eens het nieuws kan checken. Mijn telefoon bevat geen nieuws-, mail- en social media apps en vaak ligt ‘ie al om 19.00uur ’s avonds aan de oplader. Ik word niet meer als een magneet naar het apparaat toe getrokken en gebruik mijn telefoon nu puur functioneel (ipv dat ‘ie mij gebruikt 😉 ). Een zeer welkome verandering welke ik zeker ga proberen door te zetten.

Al met al gaan we samen door een bijzondere tijd. Een tijd waarin we worden uitgedaagd om dicht bij onszelf te blijven, juist wanneer alles om ons heen veranderd.

Heb jij het idee dat jij jezelf de afgelopen tijd juist bent kwijt geraakt? Misschien voel je je verloren of gefrustreerd.. Bij Habitouch kan je door een holistische massage dat interne vlammetje weer laten branden. Benieuwd naar hoe dat in zijn werk gaat? Check de website voor meer info!

Bekijk hieronder het aanbod van de overige behandelingen bij Habitouch.