“Nou eh, gezellige lockdown gewenst dan maar hè!” Hoor ik mezelf de man naroepen met wie ik net de helicopters die boven de stad vlogen uitvoerig heb staan te bestuderen. Het nieuws over de harde lockdown gonst door de stad, iedereen slaat nog gauw zijn slag. De man vroeg me wat ik gedaan heb tijdens de eerste lockdown. Zelf was hij lekker veel aan de bizonbaai te vinden met een stapel boeken, hij had er een heerlijke tijd van gemaakt. Ik vertelde hem dat ik dat gevoel herkende en dat ik, toen mijn praktijk dicht moest, besloot om op fietsvakantie te gaan. Lekker in m’n eentje de natuur in. Ik vertelde hoe apocalyptisch het voelde om door de doodstille middeleeuwse dorpjes  van midden-Limburg te fietsen om vervolgens 4 dagen in mijn tent midden in de natuur te bivakkeren. Het was het beste dat die lockdown me heeft gegeven, ik besloot zelfs dat ik dat mezelf minstens één keer per jaar wilde gunnen. Of ik dat ga doen, geen idee, maar het was zo onbeschrijfelijk fijn dat ik hoop dat ik het doe!

Het is een vreemde tijd en ook al voelt het steeds normaler, het is en blijft een vreemde tijd. Een tijd van lockdowns, mondmaskers, besmettingsgevaar en afstand. Er heerst eenzaamheid, onbegrip en veel mensen zijn somber of zelfs hartstikke depressief. Tussen alle verschillende regels en meningen door worden we lichamelijk en emotioneel uitgedaagd om ondanks alle omstandigheden toch dichtbij onszelf te blijven, terwijl we hierbij een onmiskenbaar beroep doen onze algehele gezondheid.
Maar hoe beangstigend, eenzaam en verwijderd je je de komende tijd ook kunt gaan voelen, besef dat er altijd een weg is. Een weg die leidt naar zelfinzichten en persoonlijke ontwikkeling. Uiteindelijk is er maar een ding in de wereld wat ons allemaal met elkaar verbind en dat is liefde. Zodra je dat in jezelf kunt vinden kan je dat ook delen met anderen.

Onderzoek waar je dankbaar voor bent. Ligt er een week voor je waarin de drukte je om de oren vliegt vanwege thuisblijvende kinderen en een omgegooid schema? Probeer dan in de vroege morgen dat momentje voor jezelf te plannen. Nog voordat de dag aanbreekt omschrijf je datgene wat je blij maakt, dat waar je dankbaar voor bent! Misschien je gezondheid? Je gezin? Stabiliteit? Even connecten met jezelf en een mooie doelstelling neerzetten voor de dag kan je helpen om de dag beter te dragen. Er kan natuurlijk ook een compleet vrije week voor je liggen nu alle afspraken zijn komen te vervallen. Zoek dan lekker de natuur op! In alle vroegte, zodat je privé concerten krijgt van alle vogels. Lekker alleen of met een vriend of vriendin. Of begin met schrijven, gewoon wat er in je opkomt. Wat houdt je bezig? Waar ben je dankbaar voor? Van wie in je leven ben je blij dat deze persoon er is? Wat kan je doen om je meer met deze persoon te verbinden? Probeer op te zoeken waar jij blij van wordt en kom in actie! Kijk naar wat nog wel kan. Een overnachting op een bijzondere plek? Als je nu zoekt vind je misschien nog wel een plekje voor een of twee nachtjes. Bel eens bewust en met aandacht naar een familielid of een oude vriendin, nestel jezelf in een comfortabele houding en zorg dat je niet wordt afgeleid. Te druk? Je hebt nu toch alle tijd! Of wat denk je van het schrijven van een brief? In een brief kan je zoveel positiviteit kwijt, iedereen wordt blij van een handgeschreven brief via de post. Of maak het jezelf gemakkelijk en verstuur kaartjes. Verspreid liefde! Ga in de natuur op zoek naar mooie stenen of andere pareltjes en maak hiervan je eigen persoonlijke altaartje, maak er een lockdown van waar je met een goed gevoel aan terug wil denken. Ontdek dat je de tijd op verschillende manieren kunt benutten en dat deze zo vol met verborgen schatten zit.

De vruchten plukken voor het leven na de lockdown – Hoewel de wereld in niets meer lijkt op wat we gewend zijn, nu we zo ver van elkaar verwijderd zijn, kan je deze tijd het beste zien als een hele bijzondere tijd. Er is geen afleiding, geen druk, geen stress. En als dat er wel is laat je het er zijn. Laat eens al je angsten en ongenoegens de vrije loop om ze vervolgens te transformeren in de mooiste creaties. Gebruik deze tijd van verstilling en kalmte, zodat je alle aandacht, die normaal naar andere uitgaat, juist kunt richten op jezelf. Het is de tijd om jezelf te helen!

Straks, als we weer samen mogen zijn, weer mogen dansen, knuffelen en feesten, dan mag je de vruchten plukken van de zaadjes die je nu zult planten.

Stay strong together