Beroepskeuze-stress

“Je kunt toch ook gewoon alles worden!” Ik vergeet nooit meer dat mijn tekenlerares dit tegen mij zei toen ik met haar mijn onzekerheden besprak over welke richting ik op moest in m’n leven. Alles worden? Maar ik moest juist één kant kiezen, dat werd me al jaren voorgehouden.

In die tijd begon ik aan m’n 2e vervolgopleiding en ook hier besefte ik me al gauw dat dit ‘m ook niet voor mij zou worden, ik was nog volop bezig mijn grenzen te ontdekken en vond het leven zelf vele male interessanter dan school. Jarenlang heb ik gestruggeld met welke richting ik op moest, het leek een onbegonnen zoektocht.. Ik vond zoveel tegelijkertijd leuk!

Op de middelbare school, de tijd waarin de hormonen door mijn lijf gierden en ik me nog tegen alles en iedereen afzette om zo mijn eigen identiteit te ontdekken, werd er van me verlangd dat ik de richting zou bepalen waarin ik mezelf de rest van mijn leven zag werken. De rest van mijn leven!? Ik wist nog niet eens hoe de volgende dag eruit zou zien!

Het belang van die juiste richting kiezen was echter groot dus onderging ik meerdere keren een beroepskeuzetest, maar iedere keer was de uitslag vaag: de creatieve kant, de zorg en iets organisatorisch wisselde elkaar af met iets met schrijven en recreatie in de buitenlucht. Hier had ik niet zo veel aan.. De reguliere zorg wilde ik niet in, ik wilde juist iets anders doen! In de creatieve sector zou ik niets kunnen verdienen, de journalistiek sprak me niet aan en de recreatieve kant was mij te blij. In de jaren die volgde probeerde ik vanalles uit, van een mode- tot management opleiding, recreatie en van de horeca tot aan het bedrijfsleven toe..  En steeds weer besefte ik opnieuw: dit is het niet.

Intuïtie

Het vele proeven en proberen heeft er uiteindelijk toegeleid dat ik voor mezelf ben begonnen. Niet omdat ik in mezelf nou een echte ondernemer zag, maar ik wilde de vrijheid kunnen ervaren om mijn eigen werkrooster te bepalen en op deze manier kon ik alles wat me inspireerde in het leven toepassen in mijn bedrijf.

Inmiddels is Habitouch uitgegroeid tot een onderneming die zich niet enkel richt op holistische massagebehandelingen maar waarin ook gewerkt wordt met de kracht van de natuur. Zo worden er geregeld zelfgemaakte kruidenpakketten beschikbaar gesteld en nu ben ik in opleiding om eind dit jaar een prachtige vorm van coaching in mijn praktijk te integreren: Natuurcoaching. Een manier van coaching waarbij je individueel of in een groep gecoacht kunt worden om op verrassend bijzondere wijze inzichten te krijgen over hoe je meer helderheid in je leven kunt creëeren.

De uitslag van die beroepskeuzetest zat er dus helemaal niet zo heel ver naast, ik moest alleen de stenen van het pad waarin ik dat alles samen vorm wilde geven zelf nog leggen!

Moederschap

Nu ik mezelf voor het moederschap probeer klaar te stomen merk ik dat bepaalde levensvragen me bezighouden. Welk pad zal onze zoon gaan bewandelen? Hoe kunnen wij hem als ouders daarin het beste begeleiden? Hoe leer ik hem op zijn intuïtie te vertrouwen? Hoe inspireer ik hem om altijd vragen te blijven stellen en nieuwsgierig te blijven? Hoe moedig ik hem aan om dicht bij zijn gevoel te blijven en zo te onderzoeken wat hém gelukkig maakt?

Terwijl ik dit schrijf besef ik me dat ik het antwoord eigenlijk al weet.. Het antwoord valt niet te halen uit boeken of tijdschriften maar uit dat alles zelf gewoon te doen! Door zelf op je intuïtie te blijven vertrouwen, vragen te blijven stellen, nieuwsgierig te blijven en te blijven onderzoeken wat je gelukkig maakt creëer je het leven waar je blij van wordt. Met een beetje geluk kijkt ‘ie dat straks gewoon bij me af 😉

Wat mijn tekenlerares 20 jaar terug tegen dat jonge meisje zei drong toen nog niet echt tot me door maar sinds een tijdje besef ik pas dat wat ze werkelijk zei was: volg je hart! Hoe simpel het ook mag klinken… Diep van binnen weet je zelf precies wat goed voor je is.

De website wordt trouwens over een poosje uitgebreid en aangepast op alle nieuwe ontwikkelingen… Stay tuned!